1942 / 80. výročí heydrichiády a transportů Židů z Táborska

13. 8. 2022  •  publikoval(a): Kateřina Mikulandová  •  rubrika: Archív – výstavy

1. 5. – 20. 11. 2022 | Masarykovo náměstí Tábor | výstava

V roce 2022 uplyne 80 let od tragických událostí, které se nesmazatelně zapsaly do dějin našeho státu. Panelová výstava připomene období heydrichiády a osudy židovského obyvatelstva z Tábora.

8. srpna byla výstava doplněna putovní pamětní plastikou Restlicht/Zbytek světla Wernera Mallyho…Většina příslušníků zdejší židovské komunity odjela dvěma transporty v listopadu 1942 do terezínského ghetta. Ze 167 osob židovského původu přežilo okupaci jen 17 lidí. Dva panely věnujeme základním údajům o 193 osobách židovského původu, které žily v Táboře. Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byl Tábor vybrán jako jedno z devíti míst, kde byly vykonávány popravy. Původní vojenská malorážková střelnice za zdmi kasáren poskytovala ideální prostor pro tento účel. Na táborském popravišti ukončila popravčí četa život 156 osob. Většina z odsouzených si vyslechla trest smrti pro schvalování atentátu.

   

WERNER MALLY
RESTLICHT / ZBYTEK SVĚTLA
putovní pamětní plastika
8. 8. – 3. 11. 2022

“Baldachýn, jako svatební baldachýn neboli chuppah (hebrejsky střecha nad hlavou), střecha jako střecha stánku suka, kterou prosvítají třpytivé hvězdy – to jsou posvátné, přenosné příbytky, které tento památník připomíná. (…)
I u tohoto pavilonu prosvítá ocelovou střechou na čtyřech pilířích třpytivá obloha, avšak namísto listí nebo látky baldachýnu proniká záře oblohy malými otvory. Otvory tvoří číslice osudových letopočtů 1938 až 1945, které byly vysekány do ocelového plechu. A ne jen tak ledajakým způsobem: imitují totiž tetování! Jednotlivé dírky perforace propouštějí ostré světlo dopadající na návštěvníky, zdržující se pod ochranou stínu. Vpichy jehlou jako nositelé světla a tím zniklé tetování návštěvníka světlem dodávají tomuto místu výjimečnou atmosféru.” (…)
(Výňatek z textu RESTLICHT (Zbytek světla) od Joanne Wieland-Burston)

1942

Seznamy transportů

Táborští Židé